Projecte Alifara

Alifara és un projecte i procés participatiu per i de la gent dels Ports i dels seus diferents centres de Salut arreu de la comarca. Va començar en gener de 2020, quan es va crear un Espai de Participació a nivell comarcal, on vam participar més de 30 persones entre professionals i membres de la ciutadania de tots el pobles de la comarca dels Ports, amb l’objectiu de seguir una sèrie d’etapes per a promoure la salut i el benestar local dins del programa de pobles saludables de Xarxa Salut.

Per què “Alifara”?

En Els Ports i altres llocs del Matarranya, la paraula “alifara” fa referència a un berenar o festa que es feia l’últim dia de la sega, en el que participava tota la gent que havia treballat. Era un moment i un espai perfecte per a celebrar i compartir entre tots i totes.

El projecte Alifara va començar com una iniciativa per a realitzar una anàlisi de salut dels Ports i ha donat vida a més projectes, com l’Anàlisi de Salut Participativa i Alifara Pal·liatius.

Com promou Alifara la salut als Ports?

Els Ports difereix de la major part de la resta de la Comunitat Valenciana en algunes característiques com són: l’índex d’envelliment, la despoblació, la densitat de població… aquests i molts més factors influeixen en la salut de les persones. En els primers 7 dies es va aconseguir la resposta a les enquestes de 800 persones. Amb això potser ja havia respost un 10% de la població dels Ports, cosa que és una fita històrica.

1. Crear un espai de participació a nivell comarcal

Aquesta gent vam rebre una petita formació per a després, entre tots i totes, dissenyar l’enquesta que vam difondre per tot Els Ports.

2. Fer una anàlisi de la situació de salut actual de la nostra comarca

El 15/02/2021 llançàrem l’enquesta de 115 preguntes, en les que tractàvem diferents factors determinants per a la salut de la comarca. Es va donar la possibilitat de contestar l’enquesta en paper als diferents centres de salut que participen en el projecte. D’aquesta manera, les persones sense connexió a Internet podien respondre-la.

3. Actuar en benefici de la nostra salut i millorar la vida a la comarca

Escoltar a la gent que viu a la comarca, és la millor manera d’analitzar el que tenim, el que ens falte i el que volem

PROJECTES QUE NAIXEN D’ALIFARA

1. ANÀLISI DE SALUT PARTICIPATIU

La gent del Espai de Participació vam rebre una petita formació referent a què pot afectar a la nostra salut ací en Els Ports. La Covid ens va fer trastocar i canviar les sessions presencials per les online, tot i això no ens va poder impedir, entre tots i totes, dissenyar de forma participativa la primera enquesta de salut de la nostra comarca.

El 15 de febrer de 2021 llançàrem l’enquesta de 115 preguntes, en les que tractàvem aspectes com: hàbits de vida, alimentació, estat de salut, benestar, xarxes socials i comunitat, treball i ocupació, serveis de salut, entorn natural, transport, comunicació i tradicions. En un dia vam rebre més de 400 respostes, i al final un total de 1180.

Després d’analitzar els resultats de l’enquesta, 29 persones de l’Espai van rebre formació sobre com fer un Grup Focal i altres dinàmiques participatives per seguir treballant, i així poder presentar els resultats en cada un dels pobles dels Ports i demanar la participació de la gent local per a fer propostes d’accions i de promoció de la salut concretes i efectives.

preguntes

respostes en un dia

respostes totals

habitants

2. ALIFARA PAL·LIATIUS

 A través del procés d’Alifara, i mirant els resultats de l’enquesta sobre accés a serveis de salut molt lluny, l’equip de professionals sanitaris dels diferents centres dels Ports que van participar al Projecte Alifara, van començar un altre projecte, orientat a analitzar la atenció pal·liativa que reben les persones dels ports.

Aquest projecte va rebre una beca de la Fundació Fisabio del Programa d’Ajudes 2018-2022, per al foment de l’activitat investigadora, concretament del Subprograma de suport a la I+D+I en Atenció Primària.

En una primera fase, es planteja un estudi quantitatiu per a conèixer i analitzar l’atenció pal·liativa ofertada als Ports i analitzar els perfils i les possibles diferències socioeconòmiques dels i les pacients pal·liatius o crònics complexos atesos en aquesta comarca, i així respondre als objectius secundaris 1-4. En una segona fase, es durà a terme un estudi qualitatiu per a descriure i analitzar l’atenció sanitària proporcionada segons les perspectives de les famílies i/o persones cuidadores i del personal sanitari involucrat, per a respondre als objectius secundaris 5-10. En una tercera fase, s’organitzarà una jornada participativa amb les persones que han participat en l’estudi per a compartir els resultats més significatius i definir de manera col·laborativa un document de propostes de millora per a respondre a l’objectiu secundari.